NT2 onderwijs
NT2 onderwijs
Op Het Palet komen kinderen vanuit de hele wereld. Hun achtergrond is heel divers: kinderen van asielzoekers of statushouders, kinderen die door gezinshereniging naar Nederland zijn gekomen, kinderen die in Nederland zijn geboren of kinderen van arbeidsmigranten. Hun verhalen zijn anders, maar ze komen allemaal naar Het Palet om Nederlands als tweede taal te leren.
Het Palet biedt onderwijs aan leerlingen tussen de 4 en 14 jaar. Leerlingen zitten in de onderbouw, middenbouw of bovenbouw. Alle leerlingen starten in de instroomgroep van een bouw. In de instroomgroep zorgen we ervoor dat een leerling zich eerst veilig voelt, waarna we in beeld brengen wat een leerling al kan en wat hij of zij nog moet leren. Vanuit de instroomgroep gaat een leerling naar een basisgroep. Het uitgangspunt is dat hij of zij gedurende de rest van het schooljaar in deze groep blijft.
Taal
Onze kinderen hebben al een rugzak vol ervaringen, kennis en taal. Zij gaan op Het Palet nieuwe ervaringen opdoen en een tweede taal leren. Dit kan heel goed naast de moedertaal en beide talen kunnen elkaar zelfs versterken. We stimuleren ouders om de moedertaal te blijven gebruiken en ook op school is er, waar mogelijk, aandacht voor de moedertaal.
Het leren van een nieuwe taal kost tijd. Op Het Palet leren we de kinderen eerst de basistaal zodat zij zich kunnen redden op school en in de maatschappij. Deze Dagelijkse Algemene Taalvaardigheid (DAT) wordt de hele dag aangeboden en ingeoefend. Dit gebeurt expliciet tijdens de lessen mondelinge taalvaardigheid, maar ook tijdens andere vakken, zoals rekenen, gym, handvaardigheid en spel staat de Nederlandse taal centraal.
Het Palet schenkt verder aandacht aan de Cognitieve Academische Taalvaardigheid (CAT) zodat een leerling ook schooltaal leert. Schooltaal is belangrijk om opdrachten op school te kunnen begrijpen en uit te kunnen voeren.
Methodiek en aanpak
Voor het leren van het Nederlands gebruikt Het Palet de methode Wereld vol Woorden in combinatie met LOGO 3000. De onderbouw werkt thematisch en gebruikt daarbij eveneens LOGO 3000. We werken in thema’s, waarbij alle groepen over hetzelfde thema werken, zodat ook de andere lessen over het thema kunnen gaan. Thematisch werken zorgt ervoor dat de kinderen, naast veel nieuwe Nederlandse woorden, ook kennis opdoen over het thema.
Regulier onderwijs
Wanneer een leerling de Nederlandse taal, met name de dagelijkse taal, voldoende beheerst, maakt hij of zij de overstap naar een reguliere school. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de leerling. Starten op een reguliere school gebeurt altijd in overleg met deze school. Wanneer een leerling kan starten op een andere school, beheerst een leerling de dagelijkse taal, maar moet het nog steeds veel taal leren om soepel mee te kunnen draaien in het regulier onderwijs. Dit is maatwerk.
Het Palet houdt het eerste jaar contact met de school waar de leerlingen naartoe gaan, zo dragen we samen de zorg voor de leerlingen.